EMU
(Dromaius novaehollandiae)

 


RĂSPÂNDIRE
Emu trăieşte în Australia şi Tasmania, precum şi pe insulele King şi Kangaroo. Emu sunt animale nomade şi pot migra în masă dintr-o parte în alta a continentului. În Australia de Vest a fost construit un gard de protecţie pentru zonele agricole împotriva deplasării acestor păsări în sud.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Emu sunt păsări mari, nezburătoare, cu picioare lungi, acoperite de solzi. Cântăresc 23-55 kg şi pot atinge înălţimea de 2 m, fiind pe locul doi ca dimensiune, după struţ. Picioarele lor lungi şi musculoase sunt adaptate alergatului şi pot atinge cu uşurinţă 48 km/h. Penajul este de culoare  maron închis iar aripile sunt mici şi ascunse de pene.
 
REPRODUCERE
Emu depun ouă toamna într-un cuib de aprox 1 m lungime, făcut din beţe, iarbă şi pământ. Femelele depun 8-20 de ouă de culoare verde închis. Mascul este cel care cloceşte ouăle. Masculii nu părăsesc vecinătatea cuibului decât dacă sunt serios ameninţaţi. În această perioadă nu mănâncă şi nu beau, pierzând în această perioadă  între 5-9 kg din greutatea corporală.
 


ALIMENTAŢIA
Emu se hrănesc cu plante, fructe, seminţe şi flori. Mănâncă şi gândaci sau omizi. Consumă pietre şi pietricele ce le ajută la digestie.
 
VIAŢA SOCIALĂ
În sălbăticie de obicei trăiesc în perechi, pe un teritoriu cu raza de 30 km2. Îşi apără teritoriul dar de obicei evită să întâlnească alţi emu.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc 12-15 ani.