URSUL BRUN
Ursus arctos
 




RĂSPÂNDIRE
Urşii bruni sunt larg răspândiţi la nivel mondial, putând fi înâlniţi în America de Nord, Europa, nordul Asiei şi în Japonia.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Este un urs mare, a cărui culoare variază de la brunul caracteristic la cafeniu-roşiatic sau negru. Femelele ating în medie 110-200 kg, iar masculii 160-385 kg. Înălţimea medie a adultului este de 0.9-1.2 m când stă pe toate  patru membre  şi 1.8-2.1 m atunci când stă pe picioarele posterioare.
 


REPRODUCEREA
Sunt animale poligame. Sezonul împerecherii este un prilej în care urşii îşi abandonează condiţia de solitari, formând perechi pentru aproximativ două săptămâni. O femelă se poate împerechea cu mai mulţi masculi şi poate avea pui de la masculi diferiţi. Împerecherea are loc de la mijlocul primăverii până la mijlocul verii. Femelele de obicei dau naştere la doi pui, deşi numărul lor variază între 1 şi 4 pui. Fătarea are loc iarna. Puii sunt înţărcaţi la aproximativ 5 luni, după care rămân în grija şi protecţia mamei cel puţin doi ani şi jumătate. Maturitatea sexuală este atinsă la 4-7 ani, deşi competiţia pentru femele poate împiedica masculii tineri să se reproducă.
 


ALIMENTAŢIA
Sunt animale omnivore şi se hrănesc cu  ierburi şi rădăcini de plante, fructe, furnici, peşte, animale mici şi chiar animale de talie mare.

 
VIAŢA SOCIALĂ
Cu excepţia femelelor cu puii lor, urşii bruni sunt de cele mai multe ori animale solitare. Dacă hrana este bogată, ei pot împărţi zona.

 

DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 30 de ani.