STRUŢUL
Struthio camelus
 


RĂSPÂNDIRE
Struţii au ocupat Africa de Nord şi cea din sudul Saharei, Africa de Est şi o mare parte din Asia Mică. În prezent răspândirea lor s-a restrâns la sudul şi estul continentului african, dar cea mai mare parte a populaţiei se află în parcuri naturale.
 


DESCRIEREA SPECIEI
Este o pasăre mare, nezburătoare, cu picioare lungi. Măsoară 1,9-2,8 m înălţime şi 63-157 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele. Capul şi două treimi din gât sunt acoperite cu pene scurte degenerate, asemănătoare părului, ce generează impresia de nud. Pot alerga constant cu o viteză de 50 km/oră, iar pe distanţe scurte cu 70 km/oră.


 
REPRODUCERE
Perioada de împerechere începe în martie-aprilie şi se termină în septembrie. Masculul deţine un harem format din 2-7 femele. Deşi se împerechează cu toate, formează pereche doar cu femela dominantă. Femela depune 15-60 de ouă într-o groapă adâncă de 30-60 cm săpată de mascul.

 

ALIMENTAŢIA
Este o pasare erbivoră, hrănindu-se în special cu seminţe, plante, ocazional insecte, şopârle şi mamifere mici. Înghit cantităţi mari de pietriş care ajută la digestie. Deşi pot trăi doar cu apă pe care o extrag din hrană, preferă adesea să se îmbăieze.
 


VIAŢA SOCIALĂ
Struţii convieţuiesc în grupuri nomade formate din 5-50 de păsări şi călătoresc împreună cu alte animale ierbivore precum zebra, antilope.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Struţul trăieşte între 30-75 de ani.