MAIMUŢA HUSSAR
(Erythrocebus patas)

 

RĂSPÂNDIRE
Sunt întâlnite în zona cuprinsă între Africa sub-Sahariană, din Senegal până la graniţa cu Etiopia şi din câmpia Serengheti până la muntele Kilimanjaro.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Este cel mai mare exemplar din genul Cercopithecini şi are un pronunţat dimorfism sexual, masculii cântărind aproape dublu faţă de femele. Culoarea blănii este de un portocaliu roşiatic pe spate şi alb pe abdomen. Ambele sexe au o mustaţă albă distinctivă. Este cea mai rapidă dintre primate şi poate să atingă viteza de 55 km/oră.
 


REPRODUCERE
Sunt animale poligame. Gestaţia durează 167 zile iar femelele dau naştere unui singur pui.
 
ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu fructe, seminţe, raşini, ierburi şi o varietate de hrană animală ce include insecte, şopârle şi ouă de păsări.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Sunt animale diurne şi în principal terestre, se caţără în copaci ocazional pentru hrană şi dorm în copaci pe timpul nopţii. Trăiesc în grupuri formate din mai multe femele şi de obicei un singur mascul. Ceilalţi masculi formează grupuri separate, de masculi burlaci. În timpul sezonului de împerechere masculii burlaci se împerechează cu aceste femele.
 


DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 21 de ani în sălbăticie şi 24 de ani în captivitate.