CERBUL COMUN
(Cervus elaphus)


 
RĂSPÂNDIRE
Este una dintre cele mai răspândite specii de cerb, împânzind toată Europa, regiunea Munţilor Caucaz, Asia Mică, părţi din vestul şi centrul Asiei, Munţii Atlas, precum şi regiunea dintre Algeria şi Tunisia din nord-vestul Africii. Preferă locurile liniştite, cu izvoare care formează mici bălţi, unde se scaldă.
 


DESCRIEREA SPECIEI
Corpului masculilor are lungimea de 175-230 cm şi greutatea de 160-240 kg,  iar cel al femelelor are 160-210 cmşi 120-170 kg. Culoarea variază între negru şi roşcat, în funcţie de anotimp, vârstă şi sex. Iarna roba are culoarea sur-cafenie iar vara roşcat-cafenie.
 






REPRODUCERE
În lunile iulie şi august, cerbii încep să îşi cureţe coarnele de pielea care le acoperă. Perioada de rut începe la sfârşitul lunii august/început de septembrie şi se manifestă până la sfârşit de septembrie – octombrie, sau uneori chiar noiembrie. După o perioadă de gestaţie de 210-255 zile dau naştere la unul sau doi viţei care, la trei-patru săptămâni de viaţă, pot să îşi urmeze mama la păscut.

 





ALIMENTAŢIA
În perioada verii se hrănesc cu plante erbacee, frunze de arbori şi  lujeri. Pe perioada iernii, alimentaţia se compune din muguri, licheni, frunze verzi rămase sub zăpadă, ierburi uscate şi uneori scoarţă de copac.
 


VIAŢA SOCIALĂ
Din toamnă până în primăvară, masculii şi femelele se grupează în cirezi separate. Cerbii foarte bătrâni sau foarte puternici trăiesc solitari.


 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc 10-13 ani în sălbăticie, rar pot ajunge la 18-20 de ani.