CANGURUL PITIC
(Macropus rufogriseus)
 

 
RĂSPÂNDIRE
Trăiesc în Australia, Tasmania şi insulele învecinate, pe păşuni alpine, păduri tropicale la altitudine mare, deşert, savane, păduri de eucalipt.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Cangurul pitic are corpul lung de 65,9–92,3 cm, coada lungă de 62,3–87,6 cm şi greutatea de 11–26.8 kg. Culoarea variază de la gri-cenuşiu la roşcat,  la femele culoarea fiind mai deschisă. Gâtul şi umerii au o culoarea brun-roşcată mai pronunţată. Subspeciile tasmaniene sunt mai închise la culoare.
 


REPRODUCERE
Femelele din captivitate se împerechează la aproximativ 14 luni, iar masculii la 19 luni. Gestaţia durează 30 de zile la sfârşitul căreia femela dă naştere unui pui incomplet dezvoltat, de ~14 g şi ~5 cm, care va rămâne în marsupiu încă 280 de zile. Fiecare femelă dă naştere  unui singur pui. Femela dezvoltă doi embrioni iar unul va fi oprit din dezvoltare. În cazul în care primul nu supravieţuieşte femela va determina reluarea dezvoltării celui de-al doilea embrion. Acest fenomen poartă denumirea de diapauză embrionară.

 

ALIMENTAŢIA
Sunt animale erbivore, consumând iarbă şi plante ierboase. Rădăcinile suculente aprovizionează cangurii cu apă.
 


VIAŢA SOCIALĂ
Îşi petrec ziua stând la adăpost şi se hrănesc dimineaţa şi seara. Se răcoresc prin lingerea lăbuţelor şi antebraţelor. Sunt în principal solitari, dar se pot hrăni în grupuri de până la 30 de indivizi.
 


DURATA DE VIAŢĂ
Media de vârstă este între 12 şi 15 ani.