RENUL
(Rangifer tarandus)



 


RĂSPÂNDIRE
Zone întinse din Eurasia şi America de Nord de la oceanul şi insulele arctice în sud spre paralela 50°N, în Scandinavia, Finlanda, partea europeană a Rusiei până la paralela 58°N din Siberia de Vest.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Greutatea femelelor variază între 79 şi 116 kg, iar a masculului între 92-210 kg. Ambele sexe prezintă coarne. Prezintă oase nazale turbionate cu scopul de a încălzii aerul inspirat. Articulaţiile membrelor „pocnesc” caracteristic, fapt ce ajută turma să rămână compactă în timpul deplasărilor nocturne. Pot străbate până la 5.000 km/an.
 

REPRODUCERE
Împerecherea are loc de la sfârşitul lunii septembrie până la începutul lui noiembrie. Masculii dominanţi pot avea până la 15-20 de femele pentru împerechere. În perioada de împerechere masculii nu mănâncă şi işi pierd mare parte din rezervele corporale. Puii vin pe lume începând din mai şi până în iunie.

 

ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu licheni, tufe, frunze de salcie şi mesteacăn, diferite seminţe şi ierburi.
 


VIAŢA SOCIALĂ
Trăiesc în familii, turme sau aglomerăride până la 3.000 de indivizi coordonaţi de un singur lider. În perioada migraţiei se pot forma aglomerări de până la 100.000 de indivizi. În păduri stau în grupuri de 3-8 indivizi.
 


DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 12-15 ani.