RATONUL NORDIC
Procyon lotor
 


RĂSPÂNDIRE
În sudul Panama-ului, la nord de marginea pădurilor boreale în Canada. Au fost introduşi în Rusia şi Germania.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Lungimea corpului: 50-65 cm, coada 20-30 cm, greutatea 4-16 kg. Are capul mare, rotunjit, urechi rotunde, masca neagră pe faţă, degete lungi şi picioare goale, blană lungă şi groasă, coada lungă cu numeroase benzi concentrice închise la culoare.
 
REPRODUCERE
Împerecherea are loc în februarie sau martie. Gestaţia durează 63 de zile, numărul puilor fiind de 1-7. Masculii nu au grijă de pui.
 






ALIMENTAŢIA
Ratonii sunt oportunişti şi consumă orice hrană găsesc. Cel mai adesea, regimul alimentar constă în fructe, poame, boabe de cereale, ghinde şi nuci, raci de râu, broaşte şi ouă de pasăre.


 
VIAŢA SOCIALĂ
Fiind animale nocturne, ratonii îşi petrec ziua adăpostiţi în case abandonate, hambare, canale de scurgere, copaci scorburoşi sau grămezi de lăstari. În zonele nordice, ratonii acumulează cantităţi mari de grăsime începând de vara târziu şi până în toamnă, pregătindu-se pentru o perioadă extinsă de somn (până la 5 luni) pe timpul iernii. Principalii prădători sunt coiotul, linxul şi aligatorul.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Ratonii trăiesc până la 5 ani în sălbăticie şi pot trăi peste 20 de ani în captivitate.