GUANACO
Lama guanicoe
 


RĂSPÂNDIRE
Trăieşte în America de Sud, pe platourile montane aride din Bolivia, Argentina, Chile, Ecuador şi Peru.


 
DESCRIEREA SPECIEI
Corpul are înălţimea medie de 112 cm, lungimea de 150 cm şi greutatea de 150 kg. Corpul este suplu, acoperit de o robă cu păr lânos de culoare maron deschis, cu tonuri mai închise în zona capului, în timp ce zona din jurul buzelor, marginile urechilor, abdomenul şi faţa interioară a coapselor sunt albe. Membrele sunt maron iar zona de la baza gâtului este marcată de un inel alb.

 

REPRODUCERE
Sunt animale poligame. Femelele ajung la maturitate sexuală la vârsta de un an în timp ce masculii ajung la maturitate sexuală abia la trei sau patru ani.
După o perioadă de gestaţie ce durează 320-340 de zile, femela dă naştere unui singur pui, care cântăreşte 8-12 kg. După o lună femela poate rămâne din nou gestantă.
 


ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu ierburi, frunze, tufe, licheni, ciuperci şi muguri.
 



VIAŢA SOCIALĂ
Formează grupuri familiale de 2 până la 30 de indivizi, reprezentaţi de un mascul dominant adult şi femelele cu pui din anul respectiv. Grupul poate include şi femele tinere. Masculul dominant îşi apără teritoriul de alţi masculi. Grupurile de masculi sunt formate din masculi adulţi şi tineri al căror număr poate ajunge până la 50.

DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc în mod obişnuit 15-20 de ani.