PĂUNUL COMUN ALBASTRU
Pavo cristatus
 


RĂSPÂNDIRE
Este originar din Pakistan, India şi Sri Lanka şi a fost adus în Europa în secolul V-VI I.C. Trăieşte în diverse tipuri de habitate, de la păduri de foioase până la terenurile cultivate de pe lângă sate.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Femelele au aproximativ 86 cm. lungime şi cântăresc 2,75 până la 4 kg iar masculii au aproximativ 2,12 m lungime cu tot cu penaj şi cântăresc 4–6 kg. Penajul masculilor este albastru-verzui iridescent. Penele cozii (trena) sunt de fapt penele de pe spate care sunt alungite şi ornate cu câte un ochi pe partea lor superioară. Femelele au penajul de culoare verzui şters amestecat cu gri şi albastru iridescent, în care predomină griul şi nuanţele de verde. În perioada de împerechere femele pot fi recunoscute cu uşurinţă, lipsindu-le trena.
 




REPRODUCERE
Masculii sunt poligami putând avea până la 6 femele. Femela face 4-8 ouă pe care le cloceşte timp de 28 de zile
 
ALIMENTAŢIA
Se hrăneşte cu seminţe, cereale, insecte, fructe, reptile şi mamifere de dimensiuni mici.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Coada masculilor joacă un rol foarte important în comportamentul de împerechere. Trena reprezintă starea de sănătate şi condiţia masculului şi se crede că este rezultatul selecţiei de către femele a masculilor cu trena cea mai impozantă.
 


DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc în jur de 20-24 de ani.