CAPRA DOMESTICĂ
Capra hircus (aegagrus)
 


RĂSPÂNDIRE
Îşi are originea în caprele sălbatice din sud-vestul Asiei şi estul Europei. În prezent este răspândită pe tot globul sub forma a diferite rase de capre. Sunt întâlnite de la tundra arctică până la pădurile tropicale, inclusiv în deşerturi calde şi reci.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Sunt animale de talie medie ce cântăresc 20-35 kg. Coloritul este variat.
 


REPRODUCERE
Sezonul de împerechere începe vara târziu şi ţine până la începutul iernii. Estrul durează 18 zile. Ciclul estral poate fi indus artificial prin modificarea perioadei de expunere la lumină pe perioada zilei. Gestaţia variază în funcţie de rasă între 145-152 de zile. Femela fată între 1 şi 3 iezi la o fătare. Iezii pot să îşi urmeze mama la câteva ore după fătare.  Sunt alăptaţi până la vârsta de 10 luni. Femelele devin mature din punct de vedere reproductiv la vârsta de 1 an, în timp ce masculii devin maturi la aproximativ 5 luni.
 
ALIMENTAŢIA
Consumă aproape orice fel de hrană de origine vegetală, diferite ierburi, arbuşti, frunze, scoarţă de copaci, chiar şi plante considerate toxice pentru alte specii.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Caprele domestice sunt animale sociabile şi preferă prezenţa altor capre. Dimensiunea turmelor este controlată de om dar în sălbăticie o turmă de capre are între 5 şi 20 de indivizi., dar poate ajunge la 100.
 


DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 15-18 ani.