PORCUŞORUL DE GUINEEA
Cavia aperea/cavia porcellus
 


RĂSPÂNDIRE
Se întâlnesc în America de Sud, din Columbia până în Brazilia şi Argentina. Este cel mai răspândit gen în America de Sud. Trăiesc în zone de tufişuri, roci şi iarbă din savanele subtropicale şi tropicale, câmpii şi marginile pădurilor.
 

DESCRIEREA SPECIEI
Au lungime medie a corpului de 35 cm, nu au coadă şi au cântăresc între 500 şi 1500 g. Picioarele sunt scurte, capul mare, degetele prezintă gheare şi sunt reduse numeric (4 degete la membrul anterior si 3 degete la membrul posterior).
 


REPRODUCERE
Sunt animale poligame. Gestaţia durează în medie 62 de zile la speciile sălbatice şi este mai scurtă la cele domestice. Porcuşorii de guinea se înmulţesc continuu iar puii sunt precoce. Sunt înţărcaţi la vârste mici, aceştia consumand hrană solidă la 2-3 zile după fătare.


 
ALIMENTAŢIA
În general se hrănesc de-a lungul zilei cu iarbă şi au fost observate hrănindu-se în grupuri. Zonele de hrănire sunt de obicei aproape de adăpost.


 
VIAŢA SOCIALĂ
Organizarea socială a populaţiilor de porcuşori de guinea se schimbă odată cu creşterea numărului de indivizi. Prezintă atât activitate diurnal cât şi nocturnă. Porcuşorii de Guineea formează  colonii cu ierarhie dominant liniară atât pentru masculi cât şi pentru female.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc 4-8 ani.