MACACUL JAPONEZ
Macaca fuscata
 



RĂSPÂNDIRE
Trăiesc în Japonia şi insulele învecinate: Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu. Supravieţuieşte iarna la -15 °C şi este remarcabilă pentru timpul lung pe care îl petrece în apele naturale fierbinţi. Este un animal diurn care îşi petrece majoritatea timpului în păduri. Trăieşte într-o varietate de tipuri de păduri, inclusiv în cele subtropicale sau subalpine, de foioase sau de conifere sub 1.500 m.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Este cea mai nordică şi cea mai rezistentă la frig dintre primate. Au culoarea robei gri-maroniu, faţa roşie şi coada scurtă. Lungimea corpului este între 79 şi 95 cm iar a cozii de aprox. 10 cm. Masculii cântăresc 10-14 kg iar femelele în jur de 5,5 kg.
 


REPRODUCERE
În perioada de împerechere, femelele se împerechează în medie cu 10 masculi. După o perioadă de gestaţie de 173 de zile, femelele fată un singur pui, care cântăreşte aproximativ 500 g la naştere.
 

ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu seminţe, rădăcini, muguri, fructe, nevertebrate, fructe de pădure, frunze, ouă de păsări, ciuperci, scoarţă de copac şi cereale.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Macacii japonezi trăiesc în grupuri de 20-100 indivizi, de obicei subdivizaţi în grupuri matriliniale formate din mai multe femele şi câţiva masculi. În medie, femelele depăşesc numeric masculii în raport de 3 la 1. Femelele au o ierarhie rigidă, iar puii moştenesc rangul mamei.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc în medie 28-32 de ani.