PISICA SĂLBATICĂ
Felis sylvestris
 


RĂSPÂNDIRE
Trăieşte în pădurile din Europa şi în deşerturile cu arbuşti din Asia şi Africa. Trăieşte în habitate variate, în păduri, savane, stepe şi chiar deşert, dar nu se găseşte în pădurile tropicale. Egiptenii au fost primii care au domesticit pisica sălbatică. În România există în prezent peste 10.000 exemplare.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Corpul are lungimea de 45-80 cm, înălţimea de 25-35 cm şigreutate 3-8 kg.  Are culoarea gri-maro cu dungi negre sau maro. Pisica sălbatică africană are o constituţie mai fină decât cea europeană, fiind greu de deosebit de cea domestică. Pisica sălbatică asiatică are mai mult gri, galben sau roşcat şi pete mici negre sau maro-roşcate.
 


REPRODUCERE
Sunt animale poligame. Gestaţia durează 63-68 de zile la sfârşitul căreia fată unul până la opt pui (de obicei şase). Pisoii devin independenţi la 10 luni.
 
ALIMENTAŢIA
Sunt animale predominant carnivore. Prada principală o reprezintă mamiferele mici, în special iepurii şi rozătoarele, apoi şopârle şi pasări. Pot consuma insecte şi plante. Îşi ascund prada pentru a o consuma mai târziu.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Sunt animale solitare, teritoriale şi de obicei nocturne. Sunt  mai active dimineaţa devreme şi seara. Teritoriul unui mascul are o suprafaţă între 2.1 şi 8.3 km­2 ­iar cel al unei femele între 1.3 şi 2.3 km2. Teritoriul unui mascul se poate suprapune peste cel al unei femele, însă femelele nu îşi suprapun teritoriul cu cel al altor femele.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc 12 – 15 ani.