LEBĂDA MUTĂ
(Cygnus olor)
 


RĂSPÂNDIRE
Trăiesc în zonele temperate ale Europei, în vestul Asiei, estul Rusiei, de-a lungul Strâmtorii Bering. Migrează în latitudinea nordică în Europa şi Asia, în nordul şi sudul Africii cât şi în zona mediteraneană. S-au înregistrat exemplare care au cuibărit în Islanda dar şi în Bermuda.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Sunt păsări mari cu lungimea corpului între 144-158 cm. Anvergura aripilor măsoară între 2 şi 2,5 m. Nu există diferenţe semnificative între sexe, dar masculii sunt puţin mai mari decât femelele. La baza pliscului superior prezintă o proeminenţă care le diferenţiază de lebăda nord americană.
 


REPRODUCERE
Perechile se formează pentru cel puţin un sezon de împerechere dar, de obicei, nu sunt stabile. Pot avea mai mulţi parteneri deodată sau chiar pot „divorţa” de partener în favoarea altuia. Perechile stabile au un succes reproductiv mai mare decât celelalte perechi. Rareori cuibăresc în colonii. Perioada de împerechere începe din luna martie sau aprilie. Femela de obicei depune 5-7 ouă care vor fi clocite 36-38 de zile. Puii sunt apţi să zboare la vârsta de aproximativ 60 de zile.
 







ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu vegetaţie acvatică, insecte acvatice, peşti, broaşte, moluşte, frunze, rădăcini, alge, seminţe, etc.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Nu migrează în masă dar se pot aduna în colonii mai mari de 100 de indivizi. Pot zbura cu viteza de 80-90 km/h.


 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 19 ani în sălbăticie şi în jur de 35 de ani în captivitate.