Lebăda neagră

LEBĂDA NEAGRĂ
(Cygnus atratus)





RĂSPÂNDIRE
Este originară din Sud-estul şi sud-vestul Australiei.Trăieşte în mlaştini cu apă dulce, lagune şi râuri, lacuri artificiale şi canale.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Adulţii au lungimea corpului între 110 şi 140 cm şi cântăresc între 3,7 şi 8,75 kg. Anvergura aripilor este între 160 şi 200 de cm. Au aspectul clasic de lebădă, cu gâtul lung şi arcuit. Penajul este predominant negru iar câteva din penele aripilor sunt albe. Pliscul este roşu cu o dungă albă în apropierea vârfului. Zona din jurul ochilor este de asemenea roşie. Există un uşor dimorfism sexual, masculii fiind mai mari decât femelele.
 


REPRODUCERE
Sunt monogame iar perechile se formează pe viaţă. Din acestea, doar 6% din perechi nu rămân împreună. Perioada de împerechere începe în luna februarie şi durează până în luna septembrie. De obicei femelele, dar uneori şi masculii, construiesc cuibul. Femela depune 5-6 ouă care eclozează după 35-48 de zile
 


ALIMENTAŢIA
Se hrăneşte cu plante sub-acvatice, supra-acvatice şi terestre (diverse alge şi frunze).
 
VIAŢA SOCIALĂ
Trăiesc în perechi, inclusiv în perioada împerecherii, dar uneori cuibăresc în colonii. Sunt nomade atunci când hrana este săracă, dar tind să fie sedentare dacă au hrană din belşug. Se hrănesc în amurg şi călătoresc noaptea.
 


DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc până la 40 de ani.