GĂINA
Gallus gallus domesticus

 


RĂSPÂNDIRE
Sunt originar din Asia de Sud şi junglele din India. În zilele noastre sunt răspândite pe tot globul ca animale domestice.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Atât talia cât şi coloritul variază în funcţie de subspecie şi rasă. Coloritul este auriu, cu roşu, maro  închis, portocaliu cu zone verzi şi gri. Unele specii prezintă alb şi gri în penaj. Măsoară până la 70 de centimetri în lungime.
 
REPRODUCERE
Perioada de împerechere ţine de primăvara până toamna. Depun câte un ou în fiecare zi. După o perioadă de incubaţie de 21 de zile puii eclozează. Masculii ajung la maturitate sexuală la vârsta de 5 luni, iar femelele puţin mai târziu.
 
ALIMENTAŢIA
Sunt păsări erbivore şi insectivore. În sălbăticie se hrănesc cu grăunţe de porumb, soia, viermi şi diverse tipuri de cereale. Nu pot detecta gusturile dulci şi de obicei nu le place sarea.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Au un sistem social distinct ce implică o ierarhie a ciugulitului. De obicei există un singur individ dominant. Fiecare sex îşi are propria ierarhie.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc până la 30 de ani.