RAŢA LEŞEASCĂ
Cairina moschata
 


RĂSPÂNDIRE
Este nativă din Mexic, America Centrală şi de Sud. O mică populaţie trăieşte în sălbăticie în valea Rio Grande din Texas. În crescătorii este răspândită în Europa şi Statele Unite. Cu toate că este o pasăre tropicală, s-a adaptat la temperaturi scăzute, putând supravieţuii la sub –12°C.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Este o raţă mare, masculul având lungimea medie de 86 cm iar femela 64 cm. Masculii pot cântării între 4,6 şi 6,8 kg iar femelele între 2,7 şi 3,6 kg. Coloritul obişnuit este alb cu negru în proporţii diferite, deşi animalele domestice pot fi de culoare albăstruie, maroniu-roşcat sau ciocolatiu.
 
REPRODUCERE
Nu formează perechi stabile. Se împerechează în apă sau pe uscat de până la trei ori pe an. Femela depune 8-16 ouă care sunt incubate pentru aproximativ 35 de zile. În timpul clocitului femela părăseşte cuibul o dată pe zi timp de aproximativ 20-30 de minute. Puii rămân lângă mamă până la vârsta de 10-12 săptămâni. Masculul rămâne pe lângă pui timp de câteva săptămâni oferindu-le protecţie atunci când aceştia se află în căutarea hranei.
 
ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu plante acvatice sau terestre, grăunţe, insecte sau vertebrate mici.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Trăiesc în grupuri. Nu migrează. Este o raţă oarecum agresivă, masculii luptându-se pentru hrană, teritoriu şi femele. Femelele se luptă mai rar decât masculii
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc 7-9 ani.