BROASCA ŢESTOASĂ DE APĂ EUROPEANĂ
Emys orbicularis
 RĂSPÂNDIRE
Broasca ţestoasă de apă europeană este întâlnită în sudul şi centrul Europei, nordul Africii şi în zonele umende din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, până la marea Aral.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Este o broască ţestoasă de apă de dimensiuni mici. Carapacea adulţilor măsoară 12-38 cm. Culoarea şi forma carapacei se modifică cu vârsta. Exemplarele tinere au carapacea rotunjită iar culoarea este maro închis pe spate şi negru pe partea ventrală cu un punct galben pe fiecare placă. Pe măsură ce  îmbătrânesc, partea dorsală devine mai netedă, culoarea devine mai închisă iar petele galbene se accentuează.  
 
REPRODUCERE
Atinge maturitatea sexuală la vârsta de 5-6 ani. Femela produce 8-10 ouă albe, alungite şi cu coaja tare, ce măsoară 15-25 mm, pe care le depune în teren nisipos. După 90-100 de zile de incubaţie puii eclozează, în funcţie de condiţiile meteorologice. Unii pot hiberna până în primăvara anului viitor. Pot depune ouă de mai multe ori pe an.
 
ALIMENTAŢIA
Vânează sub apă, hrănindu-se cu peşti, amfibieni, moluşte, crustacei, şi insecte acvatice.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Ziua stau nemişcate la soare perioade lungi de timp. De sub apă supraveghează zona de eventualii prădători. Hibernează iarna în mâl şi nu reapar decât primăvara târziu. Trăiesc în perechi sau grupuri mici.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Pot trăii până la 120 de ani în captivitate.