BROASCA ŢESTOASĂ GRECEASCĂ
Testudo graeca
 


RĂSPÂNDIRE
Sunt originare din sudestul Spaniei, nordul Africii, Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Pot fi întâlnite în zone semiaride cu tufişuri, păşuni, platouri montane de până la 2.700 m altitudine, în păduri de conifere, stepe secetoase sau marginile mlaştinilor.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Carapacea este înaltă şi boltită şi are aproximativ 20 cm lungime. Culoarea variază de la galben sau galben-maroniu cu negru la maro închis cu gri sau negru. Gâtul,  membrele sunt maro-gălbui spre gri iar capul poate fi de la galben la maron, gri sau negru. Solzi mari şi suprapuşi acoperă partea din faţă a membrelor anterioare, iar fiecare membru are câte 5 gheare.
 
REPRODUCERE
Populaţiile nord africane se împerechează din Aprilie până în Mai şi din nou în toamnă, dar această perioadă diferă în funcţie de zonă şi altitudine. Cuibăritul are loc în Mai şi Iunie. Îşi depun ouăle de mai multe ori într-un an. Ţestoasele din Europa şi Orientul Mijlociu au fost observate cuibărind din Aprilie până în Iulie. Femela depune de obicei 1-7 ouă dar ţestoasa algeriană poate depune până la 14 ouă.
 
ALIMENTAŢIA
Ţestoasa grecească este erbivoră, hrănindu-se cu diverse plante erbacee şi ierburi din arealul ei.
 
VIAŢA SOCIALĂ
În funcţie de condiţiile meteorologice, această specie poate hiberna pe timpul iernii.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Vârsta maximă la care pot ajunge este 127 de ani.