BROASCA ŢESTOASĂ DE USCAT
Testudo hermanni
 
        

RĂSPÂNDIRE
Trăieşte în sudul Europei, din nord-estul Spaniei până în sudul Franţei şi din vestul şi sudul Italiei până în România şi Turcia. Poate fi întâlnită pe unele insule din Mediterana, pe insulele Baleare, Corsica, Sardinia şi Sicilia.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Are carapacea boltită, distinctiv colorată în galben-portocaliu, cu marginile îngroşate cu negru. Capul este maro sau negru, uneori cu bărbia de culoare mai deschisă. Masculii adulţi au coada lungă şi groasă.
 
REPRODUCERE
La sfârşitul lunii februarie ies din hibernare şi la scurt timp încep să se împerecheze. În perioada mai-iulie femela depune 2-12 ouă într-un cuib săpat în pământ, adânc de aproximativ 10 cm. Majoritatea femelelor depun ouă de mai multe ori într-un sezon. După aproximativ 90 de zile de incubaţie puii eclozează. Ca la majoritatea reptilelor, sexul puilor este determinat de temperatura la care au fost incubate ouăle.
 
ALIMENTAŢIA
Sunt exclusiv erbivore, hrănindu-se după-amiaza târziu şi seara cu plantele pe care le găsesc în habitat: trifoi, păpădie, căpşuni, precum şi alte plante şi ierburi. Ca supliment mănâncă mici cantităţi de râme, melci sau insecte. Ocazional se hrăneşte cu carnea unor mici cadavre.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Pot fi agresive cu ocazia împerecherii când femela este urmărită, lovită şi muşcată de către mascul înainte de împerechere. În perioada de împerechere masculii pot fi agresivi între ei şi îşi măsoară forţele lovindu-se între ei.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Încă nu a fost stabilită dar se crede că trăiesc peste 31 ani şi 7 luni.