BIBILICA
Numida meleagris
 


RĂSPÂNDIRE
Sunt originare din Africa şi sunt înrudite cu fazanii şi curcanii
 
DESCRIEREA SPECIEI
Este o pasăre mare, având lungimea de  53-58 cm, corpul rotund şi capul mic. Cântăresc în medie 1,3 kg. Penajul corpului este gri sau negru presărat cu alb, iar pe cap prezintă o creastă osoasă de culoare galben şters sau roşcat şi zone de piele roşie sau albastră. Aripile sunt scurte şi rotunjite iar coada este de asemenea scurtă.
 
REPRODUCERE
Depun 15-30 de ouă într-un cuib adânc şi conic. Puii eclozează după 26-28 de zile de clocit. Ambii părinţi îngrijesc puii. Puii au nevoie de căldură până la vârsta de 6 săptămâni, când penajul este complet dezvoltat.
 
ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu seminţe, fructe, verdeţuri, melci, păianjeni, viermi, insecte, şopârle, şerpi şi mamifere mici. Consumă mari cantităţi de căpuşe, fapt ce le conferă un rol important în combaterea unor boli transmise de acestea (borelioza, babesioza).
 
VIAŢA SOCIALĂ
Este o pasăre gregară, trăind şi în afara perioadei de împerechere în cârduri formate din aproximativ 25 de indivizi care de obicei dorm împreună. Sunt păsări terestre şi preferă să alerge atunci când sunt ameninţate. Zboară pe distanţe scurte şi se bazează pe planare atunci când trebuie să străbată distanţe mai mari
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 10-15 ani.