IGUANA
Iguana iguana
 





RĂSPÂNDIRE
Trăiesc în copaci din apropierea apelor. Sunt native din sudul Mexicului, centrul Braziliei, Paraguai, Bolivia, insulele Caraibe. Au fost introduse în Insulele Cayman, Puerto Rico, Texas, Florida, Hawaii şi în Insulele Virgine.
 


DESCRIEREA SPECIEI
De la ecloziune, un pui de 12 grame poate atinge 1 kg în decurs de trei ani. La scurt timp după ecloziune puii măsoară 17-25 cm. Majoritatea iguanelor mature cântăresc între 4 şi 6 kg dar unele exemplare din America de Sud pot ajunge şi la 8 kg. Pot ajunge la o lungime de aproape 2 m cu tot cu coadă.
 


REPRODUCERE
Ating maturitatea sexuală la vârsta de 3-4 ani sau chiar mai devreme. Perioada de împerechere este de obicei în sezonul uscat pentru ca puii să eclozeze în sezonul ploios, când hrana este mai uşor de găsit. Comportamentul sexual este caracterizat de poliginandrie sau promiscuitate. La ~65 de zile după împerechere femela depune până la 65 de ouă în cuiburi săpate la 45-100 cm adâncime în pământ. Cuiburile pot fi împărţite între mai multe femele. Incubaţia durează 90-120 de zile.



ALIMENTAŢIA
Sunt animale vegetariene, se hrănesc cu frunze, flori, fructe şi mlădiţe.


 
VIAŢA SOCIALĂ
Conflictele între masculi sunt destul de comune, mai ales în perioada de împerechere. Pot apărea conflicte pentru locurile de plajă. În perioada de împerechere, masculii devin teritorialişti. Masculii dominanţi îşi marchează teritoriul cu o secreţie vâscoasă bogată în feromoni.
 
DURATA DE VIAŢĂ
~13 în sălbăticie; până la 25 de ani în captivitate.