CARAS AURIU
Carassius auratus


 
RĂSPÂNDIRE
Sunt originari din China, în momentul de faţă fiind răspândiţi în toată lumea.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Există multe varietăţi de formă şi culoare. Carasul auriu comun are două perechi de înotătoare pereche - înotătoarele pectorale şi cele pelvine. Nu au solzi pe cap, au ochii mari şi pot creşte până la 45 cm şi 3 kg dar de obicei sunt mult mai mici.
 
REPRODUCERE
Ajung la maturitate sexuală de obicei în al doilea an de viaţă. În sălbăticie depusul icrelor are loc vara Femelele mature devin mai rotunjite în perioada împerecherii. Femelele pot produce câteva mii de icre la interval de 8-10 zile pe tot parcursul perioadei de împerechere. Puietul eclozează în 4-5 zile la temperatura de 18-20˚C.
 
ALIMENTAŢIA
În sălbăticie sunt omnivori. Mănâncă plante, insecte, larve de ţânţari, crustacee mici, zooplancton şi detritusuri.
 
VIAŢA SOCIALĂ
În sălbăticie formează bancuri destul de mari. Nu sunt agresivi în mod special, dar atunci când sunt combinaţi mai mulţi indivizi de dimensiuni diferite în acvarii pot apărea probleme.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 25 de ani deşi au fost situaţii în care au trăit până la 43 de ani.