CĂLIFARUL ROŞU
Tadorna ferruginea
 


RĂSPÂNDIRE
Se găsesc în sud-estul Europei, Asia centrală şi sud-estul Chinei. În România cuibăreşte în partea estică a Dobrogei, în Delta Dunării şi Istria. Preferă lacurile salmastre, lagunele şi bălţile din zone de câmpie.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Călifarul roşu are lungimea de 58 până la 70 de cm şi anvergura aripilor 110-135 cm. Penajul corpului este portocaliu-maroniu iar capul este de culoare deschisă. Aripile sunt albe cu pene de zbor negre.
 

REPRODUCERE
Perioada de împerechere începe în martie-aprilie. Cuibăreşte pe stânci, vizuini, scorburi şi crevase aflate la distanţă de apă. Femela depune 6-16 ouă de culoare crem. Incubaţia durează 30 de zile. După împerechere adulţii năpârlesc complet, nemaifiind capabili să zboare timp de aproximativ 4 săptămâni.

 





ALIMENTAŢIA
Se hrăneşte atât pe uscat cât şi în apă cu plante, mlădiţe, muguri şi diferite nevertebrate.
 
VIAŢA SOCIALĂ
De obicei trăieşte în perechi sau în grupuri mici şi rareori este văzut în cârduri mari. Cu toate acestea se pot aduna în grupuri foarte mari atunci când se pregătesc de iernat. În captivitate specia este agresivă şi antisocială motiv pentru care se recomandă să stea în perechi izolate de alte specii.


 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăieşte între 5 şi 15 ani.