GÂSCA CHINEZEASCĂ
Anser cygnoides domesticus
 



RĂSPÂNDIRE
Împerecherea are loc în estul Rusiei, Mongolia şi nord-estul Chinei. Iarna migrează pe coasta de est a Chinei, Japonia, Coreea de Sud sau Taiwan.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Gâsca chinezească este o gâscă de talie mare cu gâtul bicolor. Lungimea corpului este între 81 şi 94 cm şi cântăreşte 2,8-3,5 kg. Partea din spate a gâtului şi  capul sunt colorate  maron închis iar partea frontală este crem deschis. Pliscul este negru cu o bandă albă ce îl separă de cap. Penajul de pe spate este maron.
 


REPRODUCERE
Sezonul de împerechere începe în Aprilie. În perioada de împerechere stau în perechi sau grupuri răzleţe pe marginea apelor. Clocitul începe în luna mai. Femela depune 5-8 ouă într-un cuib puţin adânc făcut din plante. Puii eclozează după circa 28 de zile şi ating maturitatea sexuală la vârsta de 2-3 ani.
 
ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu plante terestre şi preferă plantele din familia rogozului (Cyperaceae).
 
VIAŢA SOCIALĂ
Trăiesc în perechi sau în grupuri mici. Migrează la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie şi se întorc în aprilie.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 20 de ani.