RAŢA SULIŢAR
Anas acuta
 



RĂSPÂNDIRE
Raţa suliţar este o raţă larg răspândită, ce cuibăreşte în zonele nordice ale Europei, Asiei şi Americii de Nord. Iarna migrează la sud de aria de cuibărit, ajungând până la ecuator. Un lucru neobişnuit pentru o pasăre aşa de răspândită este faptul că nu are subspecii geografice
 
DESCRIEREA SPECIEI
Raţa suliţar este o raţă relativ mare, cu coada lungă şi ascuţită, de la care i se trage numele şi denumirea ştiinţifică. Masculul are un colorit distinctiv, format din maron, gri şi alb iar femela are penaj predominant maron deschis şi coada mai scurtă.
 
REPRODUCERE
Ambele sexe ajung la maturitate la vârsta de un an. Împerecherea are loc între aprilie şi iunie. Îşi construiesc cuibul pe pământ, ascuns printre vegetaţie şi ferit de umezeală, deseori la distanţă de apă. Femela depune 7-9 ouă de culoare crem în ritm de unul pe zi. Femela cloceşte timp de 22-24 de zile. Puii sunt precoce iar imediat după ecloziune aceştia sunt duşi la cel mai apropiat ochi de apă unde se hrănesc cu insecte moarte ce plutesc la suprafaţa apei. Puii îşi iau zborul la vârsta de 46-47 de zile.
 
ALIMENTAŢIA
Se hrăneşte cu seminţe, rizomi şi rădăcini de plante acvatice.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Pot migra pe distanţe foarte mari. A existat un caz în care o pasăre marcată în Canada a fost găsită în Anglia 9 zile mai târziu.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc între 15 şi 25 de ani. Cel mai vârstnic exemplar a trăit 27 de ani şi 5 luni