HUSZÁRMAJOM
Erythrocebus patas
 



ELTERJEDÉSE
Afrikában, Szenegáltól Etiópia határáig, a Szerengeti síkságtól a Kilimandzsáró hegységig fordulnak elő.

MEGJELENÉSE

A cerkófmajmok egyik legnagyobb méretű faja, a hímek kétszer súlyosabbak a nőstényeknél. Szőrszínük vöröses-narancssárga a hátukon, a hason pedig fehér. Mindkét nem fehér bajusszal rendelkezik. A leggyorsabb főemlős, elérheti az 55 km/órás sebességet szaladás közben.



SZAPORODÁSA

A nőstények egyetlen kölyköt hoznak a világra.

TÁPLÁLKOZÁSA

Gyümölcsökkel, magvakkal, növényekkel, rovarokkal, gyíkokkal és madártojásokkal táplálkoznak.

ÉLETMÓDJA

Nappali életmódú állat, általában a talajon élnek, ritkán másznak fára, elsősorban táplálkozni és éjszaka aludni. Főleg egymással rokon nőstényekből álló, maximum 10 fős csapatokban él, melyek vezetője egy hím. A fiatal hímek elhagyják szülőcsoportjukat, gyakran külön, csak hímekből álló csoportokba verődnek, amelyek a párzási időszakban felkeresik a csapatban élő nőstényeket.




ÉLETHOSSZA

Átlagosan 21 évig élnek vadon, akár a 24 éves kort is elérheti fogságban.