SZARVAS
Cervus elaphus
 





ELTERJEDÉSE
Egész Európában, Kis-Ázsia, a Kaukázus térségében, Észak- és Nyugat Afrikában elterjedt faj. Kedveli a forrásokban, mocsarakban gazdag, kevésbé bolygatott erdőségeket.


MEGJELENÉSE

Szőrzetük színe évszak, életkor és nem függvényében változik: télen sötétbarna, nyáron pedig vöröses árnyalatú.A hímek kétszer súlyosabbak a nőstényeknél, a hímek súlya 160-240 kg, a nőstények súlya pedig 120-170 kg között váltakozik.















SZAPORODÁSA

Július-augusztusban a szarvasok lehántják az agancsaikon található bőrt. A párzás időszaka augusztus végén kezdődik és akár november elejéig is eltarthat. A nőstény 1-2 borjat hoz a világra, amelyek 3-4 hét múlva már követni tudják anyjukat legelés közben.







TÁPLÁLKOZÁSA

A nyári időszakban főként lágyszárú növényekkel, levelekkel, hajtásokkal táplálkoznak. Télen táplálékuk rügyekből, zuzmókból, száraz füvekből és fakéregből áll.



ÉLETMÓDJA

Ősztől tavaszig a hímek és nőstények különálló csapatokat alkotnak. Az idős vagy nagyon erőteljes szarvasok magányosan élnek.


ÉLETHOSSZA

Vadon 10-13 évet élnek, ritkán érik el a 18-20 évet.