BENNETT KENGURU
Macropus rufogriseus
 


ELTERJEDÉSE
Ausztrália, Tasmánia és a környező szigetek alpesi legelőin, trópusi esőerdőiben, sivatagos részein és eukaliptusz erdőkben fordul elő.

MEGJELENÉSE

Kistermetű erszényes, amelynek testhossza nem haladja meg a 90-100 cm-t, farka 70 cm hosszú. Teste szürkés színű, nyakán és vállain vöröses árnyalatú, ezért vörös nyakú kengurunak is nevezik.




SZAPORODÁSA

A nőstény egy fejletlen, mindössze 14 grammos és 5 cm-es kölyköt hoz a világra, amely az erszényben folytatja fejlődését még 280 napon keresztül. A nőstény testében 2 petesejt termékenyül meg egyszerre, az egyik embrió azonban nem fejlődik tovább, csak akkor, ha a fejlődő embrió elpusztul.

TÁPLÁLKOZÁSA

Növényevő emlősök, főként füvekkel táplálkoznak, szárazság idején nedvdús gyökerekből pótolják a vízszükségletüket.

ÉLETMÓDJA

Éjszakai állat, a nappalt rejtekhelyén tölti, reggel és este táplálkozik. A lábaik és a karuk nyalogatásával hűtik le testüket. Általában magányosak, de a táplálkozó csoportok egyedeinek száma elérheti a 30-at is.



ÉLETHOSSZA

Általában 12-15 évet élnek.