RÉNSZARVAS
Rangifer tarandus
 





ELTERJEDÉSE

Eurázsia és Észak-Amerika nagy kiterjedésű területein, a Skandináv szigeteken, Finnországban, Oroszország európai régióitól Nyugat Szibériáig fordul elő.


MEGJELENÉSE

A nőstények testsúlya 79-116 kg között, a hímek súlya pedig 92-210 kg között váltakozik. Mindkét nemnek vannak agancsaik. A végtagok ízületei jellemzően ropognak, amely biztosítja a nyáj számára az együttes haladást az éjszakai vándorlások során.



SZAPORODÁSA

A párzás szeptember végén, november elején történik. A párzási időszak alatt a hímek nem táplálkoznak, ezért testsúlyuk nagy mértékben lecsökken. A borjak májustól júniusig születnek meg.



TÁPLÁLKOZÁSA

Zuzmókat, bokrokat, fűz- és nyírfa leveleket, különböző magvakat és lágyszárú növényeket fogyasztanak.




ÉLETMÓDJA

A nyáj 3000 példányból is állhat, de a vándorlások időszakában akár 100.000 egyed is összeverődhet. A nyájat egy vezérhím irányítja. Általában a kisebb legelőcsapatok 3-8 szarvasból tevődnek össze.



ÉLETHOSSZA

Általában 12-15 évet élnek.