EMU
Dromaius novaehollandiae




ELTERJEDÉSE

Ausztrália és Tasmánia száraz, félsivatagos területein és eukaliptusz erdeiben fordul elő.

MEGJELENÉSE

Az emu a világ második legnagyobb röpképtelen madara. Hosszúak, izmos lábai a futáshoz alkalmazkodtak, könnyűszerrel elérheti az 50 km/órás sebességet. Tollazata sötétbarna, szárnyai rövidek, a tollak teljesen elrejtik őket.

SZAPORODÁSA

Nagyméretű fészkét ősszel készíti gallyakból, fűből és talajból. A tojó 8-20 sötétzöld tojást rak le, amelyeket a hím költ ki.

TÁPLÁLKOZÁSA

Növényekkel, gyümölcsökkel, magvakkal táplálkozik, de fogyaszt rovarokat, férgeket is. Nagy mennyiségű kövecskét szokott elfogyasztani, amelynek az eledel megőrlésében van szerepe.

ÉLETMÓDJA

Vadon párokban élnek és közösen védelmezik körülbelül 30 négyzetkilométeres területüket.



ÉLETHOSSZA

Általában 12-15 évet élnek.