NAGY MARA
Dolichotis patagonum
 


ELTERJEDÉSE
Argentína sztyeppéiről, száraz, sivatagos vagy növényzettel borított területeiről származik.



MEGJELENÉSE

A nagy mara hosszú végtagokkal rendelkező, őzre emlékeztető testalkatú, kisméretű rágcsáló. A test szürke-barnás árnyalatú, a has fehér. A mellső végtagokon 4 ujj éles karmokban végződő, a hátsókon pedig 3 ujj található. Hátsó lábai valamivel hosszabbak mint a mellsők, a gyors futáshoz alkalmazkodtak. Fülei nagyok, egyenesen állók.



SZAPORODÁSA

Monogám állatok egész életükben. A nőstény évente kétszer vagy háromszor 1-3 jól fejlett kölyköt hoz világra, amelyeket 2-3 hónapos korukig szoptat. A nőstények 3, a hímek pedig 6 hónapos korukban érik el az ivarérettséget.



TÁPLÁLKOZÁSA

Élőhelyükön magvakkal, kaktuszokkal, gyümölcsökkel, füvekkel vagy levelekkel táplálkoznak.

ÉLETMÓDJA

Párokban élnek, de a vándorlás során csapatokba verődnek, amelyek több mint 70 egyedből is állhatnak.





ÉLETHOSSZA

Általában15 évet élnek.