BÜTYKÖS HATTYÚ


BÜTYKÖS HATTYÚ
Cygnus olor




ELTERJEDÉSE

Európában, Nyugat-Ázsiában, Oroszország keleti részén, a Bering-Szoros mentén, Afrika északi és déli területein, valamint a mediterrán térségben honos.

MEGJELENÉSE

Nagyméretű madár, 144-158 cm-es testhosszal, a szárnyak fesztávolsága 2-2,5 m. A hím valamivel nagyobb mint a tojó. A felső csőr káváján egy bütyök található, amely megkülönbözteti az észak-amerikai hattyútól.



SZAPORODÁSA

A költési időszak márciusban vagy áprilisban kezdődik, a párok csak ebben az időszakban maradnak együtt. A tojó 5-7 tojást rak le, a kotlás körülbelül 40 napig tart. A fiókák 60 napos korukban már tudnak repülni.









TÁPLÁLKOZÁSA

Tápláléka vízinövényekből, vízi rovarokból, halakból, békákból, puhatestűekből, moszatokból áll.

ÉLETMÓDJA

Nem vándorolnak tömegesen, de akár 100 egyedből álló kolóniákba tömörülhetnek. 80-90 km/órás sebességgel repülhetnek.




ÉLETHOSSZA

Vadon 19 évet, fogságban akár 35 évet is élhetnek.