STRUCC
Struthio camelus
 



ELTERJEDÉSE
Észak- és KeletAfrika homokos, száraz térségein, a Szahara déli területein és Kis-Ázsia legnagyobb részén fordul elő. 



MEGJELENÉSE

A világ legnagyobb, röpképtelen madara. A kakasok nagyobbak mint a tojók. A fejet és  a nyak kétharmad részét rövid, szőrzethez hasonló tollak borítják. Átlagban50 km/h-s sebességgel szalad, de rövid távon eléri a 70 km/órás sebességet is.



SZAPORODÁSA

A párzási időszak március-áprilisban kezdődik és szeptemberben ér véget. A hímeknek 2-7 tojóból álló háremjük van. A kakas mindegyik tojóval párzik, de csak a domináns tojóval alkot párt. A tojók 15-60 tojást raknak le a hímek által ásott gödrökbe.



TÁPLÁLKOZÁSA

Növényevő madár, magvakkal, növényekkel, időnként rovarokkal, gyíkokkal, kisemlősökkel táplálkozik. Nagy mennyiségű kövecskét szokott elfogyasztani, amelynek az eledel megőrlésében van szerepe. Jól tűri a szomjúságot, a vízszükségletét a táplálék víztartalma hosszú ideig fedezi. Ettől függetlenül a vizet nagyon szereti, ha csak teheti, megfürdik.



ÉLETMÓDJA

Társas állat, a csapatai létszáma 5-50 között lehet, sokszor más nagytestű növényevőkkel, zebrákkal és antilopokkal társul.

ÉLETHOSSZA

Általában 30-75 évet élnek.