MOSÓMEDVE
Procyon lotor
 



ELTERJEDÉSE
Az Amerikai kontinensről származik, északon a kanadai boreális erdőkig hatol fel.

MEGJELENÉSE

Éjszakai életmódú állatok, fejük nagy, kerekded, füleik gömbölyűek. Arcukat fekete maszk borítja, farkuk hosszú és bozontos, számos sötét színű gyűrűvel.

SZAPORODÁSA

A párzás februárban vagy márciusban történik, 1-7 kölyköt hozhat világra.







TÁPLÁLKOZÁSA

Nagyon jól alkalmazkodtak, bármilyen típusú táplálékot elfogyasztanak. Főleg gyümölcsöket, magvakat, makkot, rákokat, békákat és madártojásokat fogyasztanak.



ÉLETMÓDJA

Magányos állat, csak az anyák és utódaik élnek együtt. Éjszakai életmódú állat, a nappaltelhagyatott házakban, lefolyókban, faodvakban, gallycsomók alatt tölti. A nyár végétől őszig nagy zsírmennyiséget képesek a testükben felhalmozni. Téli álmot alszik 5 hónapon át.

ÉLETHOSSZA

Habár átlagosan 5 évig él vadon, fogságban akár a 20 éves kort is elérheti.