BARNAMEDVE
Ursus arctos






ELTERJEDÉSE
A barnamedve az egész világon elterjedt faj, megtalálható Észak-Amerikában, Európában, Észak-Ázsiában és Japánban.

MEGJELENÉSE

Nagytermetű medvefaj, szőrszíne vöröses-barnától feketéig változik. A nőstények súlya 110-200 kg, míg a hímekké 160-385 kg között változik. A felnőtt medvék átlagmagassága 0.9-1.2 m, két lábra állva elérhetik az 1.8-2.1 m-t.





SZAPORODÁSA

A párzási időszakban (tavasz-nyár) feladják a magányos életmódot és párban élnek két hétig. A kölykök télen születnek meg. Általában két kölyköt hoz az anyamedve a világra, amelyekkel két és fél évet maradnak együtt. Az ivarérettséget a medvebocsok 4-7 éves korukban érik el.



TÁPLÁLKOZÁSA
Mindenevő állatok, növényekkel, gyökerekkel, gyümölcsökkel, hangyákkal, halakkal és kisebb-nagyobb állatokkal táplálkoznak.



ÉLETMÓDJA

A medvék alapvetően magányos állatok, de a táplálékforrásban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek. A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak.



ÉLETHOSSZA
Általában 30 évig élhetnek.