KÖZÖNSÉGES PÁVA
Pavo cristatus
 




ELTERJEDÉSE
Pakisztán, India és Sri Lanka területéről származik. Különböző élőhelyeken, lombhullató erdőktől a falvak közelében levő megművelt területekig bárhol előfordul.

MEGJELENÉSE

A hímek tollazata fénylő zöldeskék. A farktollak valójában megnyúlt háti tollak, amelyek felső részén egy szem ékeskedik. A tojó tollazata kevésbé élénk, zöldes-szürke árnyalatú.





SZAPORODÁSA

A hímek poligámok, háremükben általában 6 tojó található. A tojó 4-8 tojást rak le, a költési időszak 28 nap.

TÁPLÁLKOZÁSA

Magvakkal, rovarokkal, gyümölcsökkel, hüllőkkel és kisemlősökkel táplálkozik.

ÉLETMÓDJA

A hímek impozáns farktollazatának a szaporodási magatartásban van szerepe, a hím egészségi állapotát jelzi. Valószínű, hogy azért alakult ki az evolúció során, mert nőstények előnyben részesítették a látványosabb farktollazatú hímeket.



ÉLETHOSSZA

Általában 20-24 évet élnek