HÁZIKECSKE
Capra hircus (aegagrus)





ELTERJEDÉSE
Dél-nyugat Ázsiából és Európa keleti részéről származik. A tundrai területektől a trópusi esőerdőkig és sivatagokig, mindenütt előfordulnak.

MEGJELENÉSE

Súlyuk 20-35 kg között van, szőrszínük változó.



SZAPORODÁSA

A párzási időszak nyár végén kezdődik és a tél kezdetéig tart. A vemhességi időszak fajonként változó, 145-152 napig tart. A nőstények 1-3 gidát hoznak a világra, amelyeket 10 hónapig szoptatnak. A nőstények 1 évesen, a hímek pedig 5 hónaposan lesznek ivarérettek.

TÁPLÁLKOZÁSA

Bármilyen növényi táplálékot elfogyaszt, fűféléket, bokrokat, leveleket és fakérget.

ÉLETMÓDJA

Társas állat, a vadon élő nyájak általában 5-20 kecskéből állnak, de számuk elérheti a 100-at is.

ÉLETHOSSZA

Általában 15-18 évet élnek.