TENGERI MALAC
Cavia aperea/cavia porcellus





ELTERJEDÉSE

Dél-Amerikából származik, Kolumbiától Brazíliáig és Argentínáig elterjedt. Szavannákon, mezőkön, erdőszéleken fordul elő.



MEGJELENÉSE

Testhossza 35 cm, nincs farkuk, súlyuk 500-1500 g között változik. Lábai rövidek, feje nagyméretű, a mellső végtagon 4 ujj, a hátsón pedig 3 ujj van. Az ujjak karmokban végződnek.



SZAPORODÁSA

Poligám állatok. A vemhesség 62 napot tart, a kölykök 2-3 nappal a megszületés után már szilárd táplálékot fogyaszthatnak.



TÁPLÁLKOZÁSA

Növényevő állatok.



ÉLETMÓDJA

Éjjel és nappal is aktívak lehetnek. A csoporton belül, úgy a nőstények mint a hímek esetén szigorú hierarchia alakul ki.

ÉLETHOSSZA

4-8 évet élnek.