JAPÁN MAKÁKÓ
Macaca fuscata
 



ELTERJEDÉSE
Japán és a környező szigetek erdeiben fordulnak elő. Télen a  -15 °C hideget is kibírják, ilyenkor hosszú időt töltenek a hőforrásokban melegedve.

MEGJELENÉSE

A legészakibb elterjedésű és hidegtűrőbb faj a nem emberszabású majmok közül. Szőrszínük barnás-szürke, arcuk szőrtelen, vöröses, farkuk rövid. A hímek súlya 10-14 kg, a nőstényeké pedig 5,5 kg.



SZAPORODÁSA

A nőstények átlagban 10 hímmel párosodnak, egyetlen kölyköt hoznak a világra, amely súlya átlagosan 500 gramm.



TÁPLÁLKOZÁSA

Magvakkal, gyökerekkel, rügyekkel, gyümölcsökkel, gerinctelenekkel, levelekkel, madártojásokkal, gombával, fakéreggel és gabonafélékkel táplálkoznak.

ÉLETMÓDJA

A japán makákók 20-100 fős csoportokban élnek. A csoportok szociális szerkezete komplex, valóságos majomtársadalmakat alkotnak. A csoport fő összetartója a nőstények közötti kapcsolatrendszer. A csoporton belüli nőstény-hím arány 3:1. A nőstények között szigorú rangsor alakult ki, a kölykök öröklik az anyák rangját.

ÉLETHOSSZA

Átlagosan 28-32 évet élnek.