ÜREGI NYÚL
Oryctolagus cuniculus




ELTERJEDÉSE
Az Ibériai félszigetről és Észak-Nyugat Afrikából származik, később betelepítették Európába, Ausztráliába és Dél-Amerikába is.

MEGJELENÉSE

Kisméretű emlős, barnás-szürke szőrszínnel, testhossza 34-45 cm és súlya körülbelül 1,3-2,2 kg. Hátsó lábai hosszabbak, izmosabbak.

SZAPORODÁSA

A nőstények bármikor megtermékenyíthetők, ezért hírhedtek szaporodási képességükről. A vemhességi időszak 30 napot tart, 2-12 kölyköt hoznak a világra. Egy párnak évente 30-40 ivadéka születhet.

TÁPLÁLKOZÁSA

Füvekkel, gyökerekkel, magvakkal, fakéreggel, termesztett növényekkel táplálkozik.

ÉLETMÓDJA

Társas állat, közepes méretű kolóniákban él. Sötétedéskor aktívabbak.



ÉLETHOSSZA

Körülbelül 9 évig élnek.