TYÚK
Gallus gallus domesticus
 



ELTERJEDÉSE
Dél-Ázsiából és India dzsungeleiből származik. Napjainkban a világ minden részén tenyésztett állat.

MEGJELENÉSE

A tyúkok mérete és tollszíne fajonként, alfajonként változó. Lehetnek aranyszínűek, vörösek, barnák, fehérek, narancssárgák, zöld és szürke foltokkal tarkítva.

SZAPORODÁSA

A párzási időszak tavasztól őszig tart. Minden nap 1-1 tojást tojnak. A fiókák 21 nap után kelnek ki. A hímek 5 hónapos korukban, a tojók valamivel később lesznek ivarérettek.

TÁPLÁLKOZÁSA

Növényevő és rovarevő madarak. Eredeti élőhelyükön magvakkal, férgekkel táplálkoznak. Nem érzik az édes ízt és nem kedvelik a sót.

ÉLETMÓDJA

Csapatokban élnek, a kakasok és tojók között is vannak domináns példányok.

ÉLETHOSSZA

A tyúkok 30 évig is elélhetnek.