VADMACSKA
Felis sylvestris
 


ELTERJEDÉSE
Változatos élőhelyeken, Európa erdeiben,  Ázsia és Afrika sivatagos területein egyaránt előfordul. Romániában jelenleg 10.000 példányuk él.

MEGJELENÉSE

A test hossza 45-80 cm, magassága 25-35 cm, súlya 3-8 kg. Szőrzete szürkés-barna, fekete vagy barna csíkozással. Nehezen lehet megkülönböztetni a házi macskától.



SZAPORODÁSA

A vemhesség időszak 63-68 nap, amely leteltével hat kölyök lát napvilágot. A kölykök 10 hónaposan válnak függetlenné.

TÁPLÁLKOZÁSA

Fő táplálékát a rágcsálók képezik, de gyíkokat, madarakat is gyakran fogyaszt. Zsákmányát elrejti, majd később fogyasztja el.

ÉLETMÓDJA

Magányosan élő állat, minden egyed egy jól meghatározott területet birtokol. Éjszakai életmódú állat, inkább kora hajnalban és szürkület után aktív. A hím territóriuma nagyobb mint a nőstényé, akár át is fedheti egy nőstény vadászterületét. A hím territóriuma 2,1-8,3 km­2 ­, míg a nőstényé 1,3-2,3 kmközött van.

ÉLETHOSSZA

12-15 évet élhetnek.