CarpatZoo

Új kiss állatok a Temesvári Állatkertben
31.01.2011


A Temesvári Állatkert gyűjteménye egy újabb fajjal bővült és újabb példányok érkeztek a már meglevő állatfajokból

A látogatók egy új állatot tekinthetnek meg az Állatkertben, amely számára új kifutó épült a CARPATZOO pályázat keretén belül. Az állat neve vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) vagy kapibara, a rágcsálók (Rodentia)rendjéhez, ezen belül pedig a tengerimalacfélék (Caviidae) családjához tartozó faj. .

A vízidisznó vagy kapibara a világ legnagyobb rágcsálója, elérheti az 50 kg-os súlyt, testhossza pedig akár 1,3 m-es lehet. Aránylag szelíd állat, amely mocsaras területeken és folyók, tavak partvidékén, növényzetben gazdag helyeken fordul elő Dél-Amerikában. Természetes ellenségei az anakonda, fekete kajmán és a jaguár. Az ember is vadászik rá húsa és szőrméje miatt.

A vízidisznók 10-30 fős csoportokban élnek. Kiválóan úsznak, akár öt percet is a víz alatt tudnak tölteni. Úszódisznó nevét arról kapta, hogy képes úszni vagy aludni a vízen, kizárólag az orrnyílásait tartva a víz felszínén. Szőrzete rövid sörteszerű, színe vörösesbarna. Elsősorban vízinövényekkel táplálkozik, naponta akár 3-3,5 kg táplálékot is elfogyaszthat.

A Temesvári Állatkertben a vízidisznó jelenleg ismerkedik új környezetével.
A Szegedi Vadaspark és a Temesvári Állatkert közötti közreműködés eredményeképpen egy mara (Dolichotis patagonum) és egy guanaco (Dolichotis patagonum) példány foglalta el új élőhelyét állatkertünkben.

 
További információk érhetők el a www.carpatzoo.ro  honlapon és a
  http://www.carpatzoo.ro/index.php?meniuId=43&viewCat=181&lg=hu   cimen.