Ma : 22.01.2020
   
M
T
W
T
F
S
S
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

Újabb megvalósítások a CARPATZOO pályázat keretén belül
24.09.2010
                                                SAJTÓKÖZLEMÉNY

                        Újabb megvalósítások a CARPATZOO pályázat keretén belül
 
 
Az „Egy Kárpát-medencében élünk - a Szegedi Vadaspark és a Temesvári Állatkert látogatóbarát fejlesztése”CARPATZOO - projekt kód HURO/0801/018 pályázat keretén belül, amelyet az Európai Unió támogat a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 által, újabb befektetési munkálatok valósultak meg. Elkészült a két tó madarak és más víziállatok számára és felszerelték a webkamera rendszert is az Állatkertben.
 
Az elmúlt időszak munkája során felszerelték a 20 videokamerából álló rendszert, amely biztosítani fogja az egész Állatkert területén a képfelvételt, betekintést nyújtva az állatok kifutóiba és bemutatva az állatok viselkedését. A webkamerás rendszer működtetése hozzájárul az állatállomány népszerűsítéséhez és a két intézmény, a temesvári Állatkert és Szegedi Vadaspark  közti hatékony együttműködés megvalósításában a projekt honlapján keresztül.

A lementett anyagok, valamint az élő közvetítések az állatkertből értékes tudományos információkat nyújtanak  az állatok viselkedéséről, táplálkozásáról, az esetleges incidensekről, szaporodásáról, anélkül, hogy az emberi jelenlét hatására változna viselkedésük.

A kamerák által rögzített anyag felhasználható lesz nevelői munka során, népszerűsítés és tudományos kutatások céljából. A kifutók ellenőrzése a webkamerák által lehetővé teszi az Állatkert hatékonyabb biztonsági szolgáltatásának megvalósítását is.

A két kialakított vízfelület területe körülbelül 3.000, illetve  1.000 m2.

A munkálatok során megtörtént a megfelelő medermélység kialakítása és a meder szélesítése, megerősítették a vízpartot, valamint a teljes felületet egy különleges vízhatlan fóliával és egy geotextil anyaggal vonták be. A vízfelületek kialakítása során műépítészeti és tájrendezési szempontok is érvényesültek. A kialakított vízfelületek lehetővé teszik új állatfajok bemutatását, valamint a létező vízimadarak számára egészségesebb, tágasabb életteret biztosítanak.
 
A pályázat által megvalósított honlap, az érintőgombos információs képernyők, a webkamera rendszer, a két tó kialakítása az Állatkert népszerűsítését segítik elő és a város turisztikai tárházát gazdagítják. Ugyanakkor, interaktív felhasználásuk révén fontos szerepet játszanak a környezeti nevelés megvalósításában.
 
Ezúton hívjuk fel az Internet felhasználók szíves figyelmét, hogy látogassanak el a pályázat honlapjára www.carpatzoo.ro, amelyet a Temesvári Városháza Környezetvédelmi Osztálya folyamatosan frissít és ahol bizonyára mindenki talál számára érdekes olvasnivalót vagy megnézhetik az állatokról készült képeket.
 

A CARPATZOO pályázat keretén belül megvalósult jelenlegi beruházásokat (105.396,28 lejes értékben a webkamera rendszer felszerelését és 161.759 lejes értékben a vízfelületek létrehozását) az Európai Unió támogatta az Európai Regionális Fejlesztési Alapon (ERFA) keresztül (85%). A 13% -os állami költségvetés mellett, a helyi költségvetési forrás 2% volt. 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu.
    
Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.     

Vissza   Nyomtatás

Hírek

31.12.2011 -  BOLDOG ÚJ ÉVET !
BOLDOG ÚJ ÉVET !

23.12.2011 -  Boldog Karácsonyt!
Boldog Karácsonyt!
A Temesvári Polgármesteri Hivatal - Környezetvédelem Ósztály és Állatkert csapata kiván a kedves látogatóinak és alkalmazottaknak egy Boldog Karácsonyt!
további részletek »

23.06.2011 -  A Temesvári Állatkert legfiatalabb lakói
A Temesvári Állatkert  legfiatalabb  lakói
Ez év tavaszán, Temesvár Állatkert gazdagodott új kis állatokal: kis szarvas, mosómedvék, póni, hattyúk és egyéb vízimadarak. Meghívjuk Önt, hogy látogassa meg a Temesvár Állatkertet hogy élvezze a gyönyörű tájképet és megtekintse az új állat családokat.
további részletek »


31.01.2011 -  Új kiss állatok a Temesvári Állatkertben
Új kiss állatok a Temesvári Állatkertben
Ezekben a 2011 hideg napokon, Január 22-én, a Temesvár Állatkert gyűjteménye gazdagodott egy új guanakó példányal (Lama guanicoe).
további részletek »

30.12.2010 -  Boldog Új Évet !
Boldog Új Évet !
A Temesvári Állatkert kiván mindenkinek egy Boldog Új Évet és sok egészséget !
további részletek »

24.12.2010 -  Boldog Karácsonyt!
Boldog Karácsonyt!
A Temesvári Állatkert kiván a kedves látogatóinak és alkalmazottaknak egy Boldog Karácsonyt!
további részletek »

29.10.2010 -  Tegyen egy sétát a temesvári Állatkertben!
A fárasztó, stresszel teli munka után kellemes sétára hívjuk Önöket egy olyan környezetbe, ahol megfeledkezhetnek a problémáikról és kipihenhetik magukat a Vadászerdő csendjében található Állatkertben.
további részletek »

30.09.2010 -  Szeptember 30-án, 2010, 10.30 órakor, a CARPATZOO Projekt hivatalosan is véget érr - Záró rendezvény
Szeptember 30-án, 2010, 10.30 órakor, a CARPATZOO Projekt hivatalosan is véget ér. „Egy Kárpát-medencében élünk - a Szegedi Vadaspark és a Temesvári Állatkert látogatóbarát fejlesztése” (HURO/0801/018) projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében került sor. A Román partner záró rendezvénye a CARPATZOO projektben, a Temesvári Városházán, 10.30 órakor kezdödik, az Ülésteremben, majd az Állatkertben a projekt eredményei kerülnek bemutatásra.
további részletek »