Azi : 26.05.2020
   
L
M
M
J
V
S
D
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
         

Relocarea exemplarelor de leu (Panthera leo) de la Grădina Zoologică în Rezervaţia LIONSROCK din Africa de Sud
04.07.2012

                                                       COMUNICAT  DE  PRESĂ
 
În cursul  anului 2012, Direcţia de Mediu  prin Serviciul Avize Mediu Urban a făcut demersuri  în vederea soluţionării  situaţiei celor 3 exemplare de leu (Pantera leo) de la Grădina Zoologică Timişoara, în sensul asigurării bunăstării animalelor, potrivit prevederilor legislaţiei în domeniu.
Având în vedere faptul că habitatul acestora  este situat pe un teren aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA – Direcţia Silvică Timiş, în afara perimetrului Grădinii Zoologice din Timişoara,  neinclus în circuitul de vizitare  şi neautorizat  de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timiş,  Primăria Municipiului Timişoara a  demarat  procedurile de  realizare a unui schimb de teren cu Direcţia Silvică Timiş. Acest demers a fost justificat de faptul că o nouă amenajare a babitatului pentru lei, cu respectarea cerinţelor Ordinului nr.1798/2007 era posibilă doar după ce situaţia juridică a terenului ar fi fost  clară,  adică pe un teren care ar aparţine municipalităţii.
Din punct de vedere constructiv, pentru un număr de 2-4 exemplare din specia Panthera leo cu organizare socială de pereche sau grup, se impune o suprafaţă exterioară minimă de 500 mp, bazin şi suprafaţa interioară individuală minimă  de 40 mp.
Municipiul Timişoara îşi doreşte ca animalele sălbatice deţinute în colecţia  Grădinii Zoologice să trăiască o viaţă sănătoasă şi activă cât mai aproape de  habitatul natural.  Astfel, decizia de a reloca  felinele a fost justificată de dorinţa de asigurare a bunăstării,  noţiune care presupune un  cumul de cerinţe, care include pe lângă  asigurarea hranei de calitate şi a monitorizării sanitar-veterinare, şi  asigurarea unei stări fizice şi mentale sănătoase, viaţă socială, într-un cuvânt  deţinerea într-un habitat  natural care să asigure cerinţele biologice, fiziologice şi psihologice ale animalelor.
Având în vedere că schimbul de terenuri cu Direcţia Silvică Timiş nu  a fost rezolvată iar pentru că bunăstarea  leilor nu poate fi asigurată în actuala situaţie, Primăria Municipiului Timişoara a demarat procedurile pentru donarea lor către Asociaţia VIER PHOTEN ROMÂNIA în vederea relocării lor în Africa de Sud, toate cheltuielile  aferente acestor proceduri fiind acoperite de asociaţie.
Astfel, în cursul serii de 03.07.2012,  reprezentanţii Asociaţiei VIER PFOTEN ROMÂNIA, au procedat la îmbarcarea celor trei leoaice de la Grădina Zoologică Timişoara  în vederea transportării lor către  Zürich (Elveţia), urmând ca de aici, leii să fie transportaţi pe calea aerului către Africa de Sud în rezervaţia de la LIONSROCK,  cu respectarea cerinţelor administrative de transport internaţional de animale sălbatice vii, conform recomandărilor CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).
Rezervaţia LIONSROCK din Africa de Sud, cu o suprafaţă de 1.242 hectare,  specializată pentru  feline mari,  va asigura pentru cele trei leoaice habitate generoase,  în care  acestea să  se poată  manifesta potrivit comportamentului  lor natural,   cu asigurarea unor servicii  de  asistenţă de specialitate sanitar – veterinară la cele mai înalte standarde.
Primăria Municipiului Timişoara va continua demersurile pentru realizarea unui schimb de teren,  imperios necesar extinderii şi dezvoltării  Grădinii Zoologice.  Scopul declarat al autorităţii administraţiei publice locale este aceea de amenajarea de noi habitate pentru animale,  îmbogăţirii colecţiei şi asigurării de noi facilităţi pentru vizitatori, condiţii esenţiale pentru  un obiectiv  turistic şi educaţional reprezentativ la nivel local şi regional.
 
                                                     VICEPRIMAR,
 
                                                   Dan   DIACONU


Comunicatul de presă în format pdf

Înapoi   Printare

Ştire de ultimă oră!

19.09.2016 -  Eveniment regretabil la Grădina Zoologică
În cursul zilei de Vineri, 16 Septembrie 2016, la Grădina Zoologică a Municipiului Timișoara s-a înregistrat un eveniment regretabil, îngrijitorii constatând moartea în interiorul padocului a unui exemplar de zebra (Equus zebra), donat în luna August a.c. de către Societatea Comercială „CONTINENTAL Automotive Products” S.R.L. Timișoara.
» mai multe detalii

29.09.2015 -  Concurs de fotografie cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor - 4 Octombrie 2015
Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de mediu, împreună cu Grădina Zoologică Timişoara, vă invită să luaţi parte la CONCURSUL DE FOTOGRAFIE organizat cu ocazia ZILEI INTERNAŢIONALE A ANIMALELOR, sărbătorită în data de 04.10.2015.
» mai multe detalii

06.08.2015 -  9 August 2015 - Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor sărbătorită la Grădina Zoologică Timișoara
9 August 2015 - Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor sărbătorită la Grădina Zoologică Timișoara
Municipalitatea timișoreană vă invită în data de 9 August 2015, începând cu orele 11.00, la Grădina Zoologică a Municipiului Timișoara, pentru a sărbători Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice şi parcurilor 2015
» mai multe detalii

30.05.2014 -  SERBAREA ZILEI INTERNAŢIONALE A COPILULUI LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ TIMIŞOARA
SERBAREA ZILEI INTERNAŢIONALE A COPILULUI LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ TIMIŞOARA
Cu ocazia serbării „Zilei Internaţionale a Copilului”, Primăria Municipiului Timişoara vă invită duminică, 1 Iunie 2014 să vizitaţi Grădina Zoologică din Timişoara.
» mai multe detalii

22.05.2013 -  Ziua Internaţională a Biodiversităţii sărbătorită în cadrul GREEN WEEK 2013 - CLEAN AIR FOR ALL
Ziua Internaţională a Biodiversităţii  sărbătorită în cadrul GREEN WEEK 2013 - CLEAN AIR FOR ALL
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Biodiversităţii, Primăria Municipiului Timişoara în colaborare cu două instituţii de învăţămând de prestigiu au organizat o acţiune ecologică. Acest eveniment se circumscrie evenimentelor satelit ale GREEN WEEK 2013, aprobate de către DG Environment a Comisiei Europene (ref.RO03), dedicate factorului de mediu AER, sub sloganul „CLEANER AIR FOR ALL”. Toate evenimentele timişorene care se vor desfăşura în cadrul GREEN WEEK sunt organizate sub titlul generic „CLEAN AIR – Mine, Yours, Ours – Timişoara 2013” şi sunt dedicate evidenţierii importanţei aerului, element vital pentru omenire şi biodiversitate.
» mai multe detalii

15.05.2013 -  Schimb de experienţă la Grădina Zoologică din Timişoara
Schimb de experienţă la Grădina Zoologică din Timişoara
În data de 15.05.2013, între orele 15.00 - 18.00, în incinta Grădinii Zoologice din Timişoara a avut loc un schimb de experienţă între studenţii Universităţii Purdue din Indiana / Statele Unite ale Americii, studenţii Univesităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi reprezentanţii Grădinii Zoologice din Timişoara.
» mai multe detalii

19.04.2013 -  Noi "locatari" la Grădina Zoologică din Timişoara
Noi
Colecţia de animale s-a îmbogăţit cu doi noi locatari, un ponei şi un puiuţ de maimuţă hussar. Este o premieră de când s-a redeschis noua grădină zoologică a municipalităţii,
» mai multe detalii

01.10.2012 -  Din 1 Octombrie 2012 se modifică programul de vizitare a Grădinii Zoologice din Timişoara
Din 1 Octombrie 2012 se modifică programul de vizitare a Grădinii Zoologice din Timişoara
În Grădina Zoologică Timişoara, cadrul natural oferit de Pădurea Verde suferă schimbări rapide, oferind vizitatorilor o privelişte de o frumuseţe deosebită, în palete de culori impresionante. În concordanţă cu această schimbare autumnală, programul de vizitare a Grădinii Zoologice se restrânge corespunzător.
» mai multe detalii

22.08.2012 -  Colecţia de animale s-a îmbogăţit cu un exemplar de Tapir
Colecţia de animale s-a îmbogăţit cu un exemplar de Tapir
Începând cu luna August 2012, colecţia de animale de la Grădina Zoologică din Timişoara s-a îmbogăţit cu un nou membru, aparaţinând unei noi specii – Tapir (Tapirus terrestris). Tapirul Otto, un mascul tânăr de 11 luni, provine de la Grădina Zoologică din Szeged, fiind produs al unui grup de creştere deţinut de această grădină zoologică.
» mai multe detalii