IEPURELE EUROPEAN
Oryctolagus cuniculus
 


RĂSPÂNDIRE
Este originar din Peninsula Iberică şi nord-vestul Africii şi a fost introdus ulterior în restul Europei, Australia, Noua Zeelandă, America de Sud şi câteva insule.  Trăieşte în zone cu arbuşti şi copaci, cu pământ moale în care îşi sapă vizuina.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Iepurele european este un mamifer mic, de culoare gri-maroniu, cu lungimea corpului de 34-45 cm şi aproximativ 1,3-2,2 kg. Se deplasează sărind cu ajutorul picioarelor posterioare, lungi şi puternice.
 
REPRODUCERE
Iepurii sunt renumiţi pentru capacitatea de a se reproducere, capacitate care se datorează faptului că femela ovulează în momentul copulării. Gestaţia durează aproximativ 30 de zile dar poate varia între 29-35 de zile. Fată între 2 şi 12 pui. Aceştia se pot reproduce de la vârsta de 3-4 luni. O femelă matură poate fi gestantă timp de 6-8 luni pe an. O singură pereche de iepuri maturi pot produce 30-40 de pui într-un an.
 
ALIMENTAŢIA
Se hrănesc cu ierburi, rădăcini, scoarţă de copac şi plante cultivate.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Sunt animale gregare, sociale, ce trăiesc în colonii de dimensiuni medii. Sunt mai active în amurg şi la apus, deşi pot fi activi şi pe timpul zilei.
 
DURATA DE VIAŢĂ
Trăiesc aproximativ 9 ani.