PONEIUL DE SHETLAND
Equus cabalus
 




RĂSPÂNDIRE
Este originar din insulele Shetland şi Orkney din Scoţia. Astăzi este răspândit în mai multe ţări unde este folosit în activităţi de agrement. Este una dintre cele mai vechi rase de cai din Europa Centrală.
 
CARACTERISTICI FIZICE
Înălţimea acestui animal variază între minimul de 65 cm şi maximul de 115 cm. Corpul este robust, acoperit de păr gros şi călduros, abdomenul este arcuit, membrele scurte. Nu există o culoare specifică acestei rase. Este o rasă de ponei foarte rezistentă, folosită la călărit, tras la căruţă şi cărat poveri. Poate să tracteze de două ori propria greutate. În zilele noastre, poneiul de Shetland este folosit în activităţi de  agreement, putând fi foarte uşor călărit atât de adulţi cât şi de copii.
 
REPRODUCEREA
Poneiul de Shetland atinge maturitatea sexuală la vârsta de 3 ani. Împerecherea are loc primavara. Durata gestaţiei este de 11 luni, la sfârşitul căreia, de obicei, fată 1 mânz.




 
ALIMENTAŢIA
Poneiul de Shetland face parte din familia ecvinelor, care sunt animale erbivore şi au dentiţia adaptată pentru hrănirea cu iarbă. Molarii lor cu coroana înaltă şi margini complexe le permit să mărunţească eficient ierburile cu conţinut mare de fibre.
 
VIAŢA SOCIALĂ
Sunt animale sociabile iar în semisălbăticie se organizează în mici herghelii.


 
DURATA DE VIAŢĂ
Poneiul de Shetland în mod obişnuit trăieşte aproximativ 20 de ani, dar ocazional poate trăi mai mult.