CRAP KOI
Cyprinus carpio
 
RĂSPÂNDIRE
Este răspândit în Europa Centrală şi Asia. Crapul Koi a fost selecţionat din crapul comun în China, în timpul dinastiei Jin, iar mai târziu a fost exportat în Coreea şi Japonia.
 
DESCRIEREA SPECIEI
Deseori creşte până la 30-60 cm şi 0,5-4 kg. Masculii au înotătoarea ventrală mai mare decât a femelelor. Gura este plasată terminal la adulţi şi sub-terminal la puiet. Culoarea şi solzii sunt foarte diferiţi în cadrul subspeciilor.
 
REPRODUCERE
Crapul depune icre primăvara şi la începutul verii, în funcţie de climat. Se împart în grupuri în ape puţin adânci unde depun icrele. Preferă apele puţin adânci în care trăiesc alge macrofite. Masculii fertilizează icrele pe care femelele le dispersează deasupra algelor. Icrele aderă uşor la substrat. O femelă poate produce până la 300.000 de icre. Incubaţia durează trei zile la temperatura 25-32˚C. În prima zi puietul măsoară 5-5,5 mm. Temperatura şi disponibilitatea hranei influenţează rata de creştere a fiecărui individ. Masculii sunt mature sexual la 3-5 ani iar femelele la 4-5 ani.
 
ALIMENTAŢIA
Această specie este omnivoră, hrănindu-se cu crustacei acvatici, insecte, viermi, plante acvatice, alge şi seminţe
 
VIAŢA SOCIALĂ
De obicei trăieşte în bancuri mici dar indivizii mari pot duce o viaţă solitară.
 
DURATA DE VIAŢĂ
În mod obişnuit trăiesc 17-20 de ani dar au fost cazuri când au ajuns şi la 47 de ani.